Főszerzője T. Colin Campbell, PhD, a Cornell Egyetem professzora, táplálkozástan-kutató, több száz tudományos publikáció szerzője, a Kína tanulmány vezetője, több, mint 40 éves kutatói múlttal. Kormánybizottsági tag is volt illetve hozzájárult táplálkozási/egészségügyi nemzeti és nemzetközi szervezetek megalakulásához úgymint az Amerikai Rákkutató Intézet vagy a Világ Rákkutató Alap.

A Kína tanulmány című művében más vizsgálatok eredményeiről is ír, a könyvben összesen több, mint 750 szakmai publikációt találunk hivatkozásként.

Campbellt az indította el a növényi étrend kutatásának útján, hogy a Fülöp-szigeteki májrákos gyermekek vizsgálata és a témában végzett állatkísérletek során meglepő eredményekre jutott. A májrák kialakulása ugyanis a leggazdagabb családok gyermekeit érintette elsősorban, akik a legtöbb (állati) fehérjét fogyasztották. Ezt a megfigyelést erősítette meg egy indiai vizsgálat, ahol a karcinogénként adott aflatoxin mellett patkánykísérletekben a 20% fehérjét fogyasztó csoportban minden patkánynál májrák alakult ki, míg az 5%-os csoportból egyetlen állat sem betegedett meg. Kezdett megjelenni az az elképzelés, miszerint a táplálkozás életre hívja a karcinogéneket, befolyásolja a rák kialakulását.

Ezután következett egy 27 éves laboratóriumi program, amely a táplálkozás és kiemelten a fehérjék szerepét vizsgálta a rák kialakulásában. Campbell a korábbi leírásokhoz hasonló eredményt kapott: mindössze az étkezési fehérje (kazein, a tejfehérje 87%-a) mennyiségi változtatásával képesek voltak a ráksejteket ki- és bekapcsolni. Ugyanez a káros hatás nem mutatkozott búza- vagy szójafehérje használatakor. Ez természetesen csak a kezdet volt és nem az összes lehetséges növényi és állati fehérje kipróbálását jelentette még, de számos más kutatás egészítette ki az elméletet és erősítette meg a megfigyelést azóta is, miszerint “a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél alakul ki a legtöbb krónikus betegség”.

Az állati és a növényi ételek nagyon különbözően hatnak az egészségünkre. Ahogy Campbell fogalmaz:“ észre kellett vennem, hogy a növényi alapú táplálékok fogyasztásának előnyei szerteágazóbbak és figyelemreméltóbbak, mint az orvostudományban alkalmazott bármely gyógyszeréi, vagy sebészeti beavatkozáséi. A szívbetegségek, a rosszindulatú daganatok, a cukorbetegség, az agyi történések, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás, a szürkehályog, az Alzheimer-kór, az impotencia és számos más krónikus betegség jelentős hányada megelőzhető.”

(Forrás: T. Colin Campbell, Ph. D. és Thomas M. Campbell: A KÍNA TANULMÁNY)