Milyen érdekes, hogy a legtöbb ember mosószerében több enzim van, mint a tányérján.

Az enzimek azok az apró kis fehérje molekulák, amelyek az életet testesítik meg. Enzimek nélkül nincs élet, hiszen minden élő organizmusban megtalálhatók. Mint minden fehérje, az enzimek elkezdenek denaturalizálódni (végérvényesen tönkremenni) 43 Celsius fok felett. Miért fontos, hogy táplálékunk minél több élő ételt, vagyis enzimet tartalmazzon? Az enzimek segítik a tápanyagok elemi részecskékre történő szétbontását, és a szervezetünkbe történő beépülését. Erről a szervezet maga is gondoskodik, hiszen az emésztés során többféle emésztő enzimet termel. Ugyanakkor minden élő étel tartalmazza azokat a táplálék enzimeket, amik a lebontásukhoz szükségesek. Ha ételeinket hőkezeljük, a táplálékkal bekerült tápanyagok nehezebben hasznosulnak, és a szervezetünknek kell előállítani az emésztésükhöz szükséges enzimeket.

Dr. Edward Howall enzimkutató kísérletekkel támasztotta alá, hogy a velünk született enzim-készlet véges, így ha enzimhiányos a táplálkozásunk, idő előtt kimerülnek a tartalékok, és a szervezetünk már nem lesz képes a betegségek leküzdésére. Jó egészségünket és erőnlétünket csak úgy tudjuk megőrizni, ha minél több élő ételt fogyasztunk.

A kutatóknak több száz enzimet sikerült beazonosítaniuk. Minden enzimnek megvan a maga feladata és prioritása. Ennek megfelelően vannak kitüntetett fontosságú, valamint kevésbé fontos feladattal megbízott enzimek. Amikor fogy az enzimpotenciál, a kevésbé fontos feladatok elvégzésére a szervezet már nem tudja biztosítani ezek termelését. Emiatt van az, hogy pl. a hajszálak festékkel történő ellátását segítő enzimek a fontossági sor legvégén találhatók, ezért az ősz hajszálak megjelenését tekinthetjük az enzimpotenciál kimerülése első jelének. (Zöld turmixok, búzafűlé fogyasztásával ez a folyamat bizonyos esetekben visszafordítható)

(Forrás: Lénárt Gitta: Élő italok könyve)

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezettek a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás