Az asztma egy krónikus, légzőszervi megbetegedés, amelyet a légutak görcse és gyulladása jellemez. Ez nehézlégzést, zihálást, mellkasfeszülést és légszomjat eredményez. Kiválthatja allergén, kémiai anyagok mint például pollenek, állati szőr, poratka, füst, de kialakulásában közrejátszhat az étrend is. Gyermekkorban gyakoribb, de bármely életkorban előfordulhat.

A nyugati típusú (cukor, finomliszt, gyorsételek, olaj, tej, édesség, kolbász stb.) étkezés számos előnytelen következménye mellett az asztma előfordulását is növeli (1). Egy 8-13 éves gyerekek körében végzett kutatás szerint a magasabb zsírbevitel, különösen a telített zsíroké összefügg az asztmával. Ennek fő forrása a gyermekek étrendjében található vaj és általánosságban a nagyobb arányú tejtermék fogyasztás (2). Az asztma előfordulása kapcsolható a zsírok mellett a teljes kalória bevitelhez is, míg a C- és A-vitamin fordított összefüggést mutat. A telített zsírok növelik a rizikót, míg az egyszeresen telített zsírok csökkentik azt (3).

A főként növényi étrend (gyökérzöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, leveles zöldek) ezzel szemben csökkenti ezt a kockázatot (1). Minden életkorban alacsonyabb asztma rizikót jelent a magasabb zöldség- és gyümölcsbevitel. Ez a védőhatás feltehetően az antioxidánsoknak köszönhető, melyek a légzőrendszeri gyulladást csökkentik (4). A nyers zöldségek jótékony hatása mellett természetesen a mozgás is segíti az asztma kontrollját (5).

A fentieket erősíti meg egy 2016 júniusig összegző nagyszabású szakirodalmi áttekintés is (PubMed, Cochrane, CINAHL and EMBASE). Ennek alapján a csökkent gyümölcs- és zöldségbevitel fontos szerepet játszhat az asztma és az allergiák kialakulásában. Fogyasztásuk jótékony, védő hatású a légzési funkcióra illetve a gyulladásokra nézve is (6).

A táplálkozás azonban nem csak a megelőzésben játszhat szerepet. Vizsgálatok szerint növényi alapú diétával javíthatunk az asztmás betegek állapotán (4). Egy 20 országot érintő gyerekkori asztmával foglalkozó tanulmány szerint a gyümölcsök, zöldségek védő szerepet töltenek be, míg a vörös húsok rontanak a gyerekek állapotán (7). Egy éves növényi étkezést követően jelentősen javultak a tünetek 12 év körüli gyermekeknél. A vizsgált 35, régóta gyógyszeresen kezelt beteg közül, majdnem minden esetben visszavonták a gyógyszert vagy drasztikusan csökkentették az adagját (8). Érdemes tehát megfontolni kezdetben kiegészítésként, szerencsés esetben alternatívaként az étrendi változtatást.

 

(1: Dietary Patterns and Wheezing in the Midst of Nutritional Transition: A Study in Brazil by de Cássia Ribeiro Silva R1, Assis AMCruz AAFiaccone RLDinnocenzo SBarreto MLda Silva LARodrigues LCAlcantara-Neves NM; 2: Fat intake and asthma in Spanish schoolchildren by Rodríguez-Rodríguez E1, Perea JMJiménez AIRodríguez-Rodríguez PLópez-Sobaler AMOrtega RM.; 3: Dietary fats and asthma in teenagers: analyses of the first Nutrition and Health Survey in Taiwan (NAHSIT) by Song-Lih Huang,Wen-Harn Pan; 4: Fruit and Vegetable Intake and Risk of Wheezing and Asthma: A Systematic Review and Meta-Analysis by Seyedrezazadeh et al. 2014; 5: Effect of Lifestyle on Asthma Control in Japanese Patients: Importance of Periodical Exercise and Raw Vegetable Diet by Motoyasu Iikura, Siyan Yi, Yasunori Ichimura, Ai Hori, Shinyu Izumi, Haruhito Sugiyama, Koichiro Kudo, Tetsuya Mizoue, Nobuyuki Kobayashi; 6: Effects of Fruit and Vegetable Consumption on Risk of Asthma, Wheezing and Immune Responses: A Systematic Review and Meta-Analysis by Hosseini BBerthon BSWark PWood LG.; 7: Effect of diet on asthma and allergic sensitisation in the International Study on Allergies and Asthma in Childhood (ISAAC) Phase Two by Nagel et al. 2010; 8: Vegan regimen with reduced medication in the treatment of bronchial asthma by Lindahl OLindwall LSpångberg AStenram A, )

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezettek a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás