Fleck Gábor, a MAGfesztivál szakácsa

“Lassan harminc évvel ezelőtt, 1994-ben hagytam abba végleg a húsevést, majd 2015-ben mondtam le az egyéb állati eredetű alapanyagokról is. A felelős táplálkozás és életforma onnantól kezdve számomra egyértelműen a veganizmus lett. A főzés, új ételek kifejlesztése, vegánosítása az évek alatt szenvedélyemmé vált. Kezdetben hobbi szakácsként akadémiai és egyetemi karrierem mellett, ma már főállású vegán szakácsként.
Több, mint két évet a RépaRetek szakácsaként töltöttem el. Ott lehetőségem volt rengeteg mindent kipróbálni, kísérletezni, új recepteket fejleszteni – amiért a mai napig hálás vagyok. Nagyjából kétszáz új vegán receptet írtam meg, kísérleteztem ki, fejlesztettem a menübe illesztésig bezárólag, majd készítettem őket rendszeresen az ott töltött több, mint két év alatt. Közben lehetőségem volt arra is, hogy tanfolyamok, workshopok keretében mások számára is megtanítsam a vegán ételkészítés csínját-bínját. A tanítás mindig is fontos része volt életemnek – és ezt szakácsként is gyakorolhattam.
Közben egy idő után elkezdtem a fejlesztési munkát a desszertek felé kiterjeszteni. Többek között több, mint huszonöt prémium kategóriás torta receptjét alkottam meg.
Később a SlowFoodiez vegán étterem szakácsaként dolgoztam – annak megszűntéig. Itt belekóstolhattam az à la carte világába, melyet szintén nagyon élveztem. Ezt követően kezdtem bele abba, amit már évek óta terveztem: egy saját brand és cég kiépítésébe és elindításába. Ez lett a Mishto.
A vegán szakács pályán több dolog hajt. Az etikai megfontolásokon túl – de azzal szoros összefüggésben – célom megmutatni, hogy tisztán növényi alapanyagokból épp oly ízletes ételeket lehet készíteni, mint úgynevezett „hagyományos” konyhai alapanyagokból – ráadásul egészségesen. Akkor érzem ezt a munkát sikeresnek, ha az elkészített ételek mind vegánok, mind nem vegánok számára hasonló élményt okoznak és őket megelégedettséggel tölti el.
Véleményem szerint vegán szakácsnak lenni épp ezért komoly felelősség: az elkészített ételek a vegán konyha, tágabb értelemben maga a veganizmus megítélését befolyásolják mindenki szemében.
Ezek azok a dolgok, melyek ezen a pályán elindítottak és ott is tartanak.
Szakácsként pedig azt az elvet vallom, hogy egy jó étel elkészítéséhez három dolog kell: megfelelő alapanyag, megfelelő technológia és megfelelő hozzáállás. Ez a Mishto esetén is elsődleges alapelv, és mindvégig az is marad.”

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezettek a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás